;

Megjelent Terdik Szilveszter monográfiája Roskovics Ignác festőművészről

"Roskovics Ignác festőművész. Egy elfeledett életmű" címmel jelent meg Terdik Szilveszter kollégánk új könyve.

Az északkelet Magyarországról, görögkatolikus papcsaládból származó Roskovics Ignác (Szalók, 1854 – Budapest, 1915) festőművész a 19. század végén a hazai festőtársadalom elismert és megbecsült tagjának számított, aki budapesti, majd müncheni és római tanulmányok után a magyar fővárosban oltárképeivel és zsánerfestményeivel aratott szakmai sikereket. Festményeit
gyakran közölték a kor közkedvelt sajtóorgánumai, műveinek reprodukciói számos polgári otthon falát díszítették. Kiemelkedő szakmai elismerést hoztak számára a kecskeméti nagytemplom falképei és a budai Várpalota Szent István terme díszítéséhez készített, Árpád-házi szenteket és uralkodókat ábrázoló kartonjai, amelyeket aztán a pécsi Zsolnay gyárban pirogránit
képként is megalkottak. 
Élete utolsó évtizedében időnként teljes vakságot is okozó szembetegséggel küzdött. Ebben az időszakban a Rózsák téri görögkatolikus templom ikonosztázának festményein dolgozott. Kortásai a művész tehetsége mellett nagyra értékelték társasági szerepvállalását, a Roskoviccsal kapcsolatos anekdoták, tréfás történetek napjainkig tovább élnek.
Könyvünk célja, hogy Roskovics Ignác életműve, amelynek emléke az elmúlt száz évben alaposan megkopott, újra visszanyerje az őt megillető helyet a korszak művészetével foglalkozó szaktudósok és a művészet iránt fogékony közönség érdeklődési horizontján. Bízunk abban, hogy a kötet tanulmányozása arra is készteti majd az olvasót, hogy a zömében a magyar fővárosban koncentrálódó emlékanyagot lehetőleg személyesen is felkeresse, megtekintse, néhány percre fellebbentve a feledés fátylát.

A kötet ide kattintva letölthető.

Terdik Szilveszter:  Roskovics Ignác festőművész. Egy elfeledett életmű. Collectanea Athanasiana, VI. Ars Sacra byzantino-carpathiensis, 3 . Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola, Nyíregyháza. (2022)

ISBN 978-615-6201-20